Gehoorzaamheid

Hondenschool Molenheide Zonhoven

Algemene informatie

Motivatie van je hond en consequent zijn, zijn de sleutels tot succes. Deze zin, die misschien wat raar klinkt bevat toch alles wat met het gehoorzaam maken van een hond te maken heeft. Het opvoeden van een pup is zeker geen kwestie van geluk. Maar wel een kwestie van weten wat je aan het doen bent met je puppy en waarom.

Daarom is het noodzakelijk om een gehoorzaamheidstraining te volgen binnen een hondenschool dit om enerzijds je hond sociaal te houden ten opzichte van mensen en andere honden. Om anderzijds zelf de aangeboren gedragspatronen te leren kennen. Door zelf een klein beetje hond te worden gaan we het gedrag van onze pup beter verstaan.

Binnen een roedel, wat ons gezin toch is, staat een roedelleider of alfa hond. Deze roedelleider zal niet aarzelen om leden van zijn roedel die niet gehoorzamen, onmiddellijk tot de orde te roepen. Dit is nodig om te kunnen overleven als roedel in de natuur. Dit wil niet zeggen dat we onze hond constant moeten gaan straffen. Neen, wij werken hoofdzakelijk beloningsgericht we gaan onze hond motiveren door te belonen wanneer hij/zij gewenst gedrag gaat vertonen. Alleen, wanneer de hond volledig buiten de schreef gaat zullen we hem op een aangepaste manier bestraffen.

Klassen

Puppyklas

De hond is een fenomenaal dier. Er zijn vrijwel geen andere zoogdieren te noemen die zich zo goed hebben aangepast aan de mens als de hond. Er zijn in België ongeveer 1,7 miljoen honden. Niet verwonderlijk, een hond is een plezier om in huis te hebben en om mee op pad te gaan. Kortom een verrijking voor het leven.

De aanschaf evenwel vergt een goede voorbereiding en als de pup of jonge hond eenmaal in huis is, breken drukke tijden aan, want het opvoeden, begeleiden en verzorgen van een hond gaan niet vanzelf.

Een pup kopen, in huis neerzetten en aan zijn lot overlaten en maar kijken wat er van komt, kan niet. Door veel tijd en energie in de hond te steken – met het accent op ‘consequent’ zijn – krijg je een hond die een plezier is voor jou en je omgeving.

Om de sociale en gehoorzame hond te bekomen die je wil hebben, is het nodig de hond op een bepaalde manier te begeleiden. Daarvoor heb je kennis en inzicht nodig, zowel in theorie als praktijk.

Daarom de puppyklas….

Je kunt al starten vanaf de ouderdom van 10 weken met de lessen.

Wij werken met een voorinschrijving.
Voor het inschrijven vragen wij een voorschot op het lidgeld.
Info via het contactformulier

Puppy+klas

Na één maand bij de beginnende pups gaan de hondjes over naar de puppy+.
Hier worden de oefeningen van de beginners herhaald, maar de eisen worden wat hoger. We focussen op korte oefeningen, waarbij we de aandacht van de pup proberen vast te houden. Ook het spelen met je hondje wordt een belangrijk onderdeel van de band die jullie aan het opbouwen zijn.

Na deze 2 maanden word er doorgeschoven naar een groter terrein waar veel beweging op en rond het veld is. Er wordt ook in kleinere groepjes getraind waar de instructeurs veel kunnen bijsturen en waar kennis wordt gemaakt met toestellen en andere voorwerpen. Als je hond rond de 6 maanden is, worden jullie doorgestuurd naar de A klas.

A-klas

In de A-klas vinden we dikwijls hondjes terug van verschillende leeftijden. Wanneer de honden doorgestuurd worden vanuit de oudere puppy’s zijn ze ongeveer 6 maanden. Ook de oudere honden (ouder dan 6 maanden) komen zo snel mogelijk in deze groep terecht na het aanleren van de basisbevelen in een klas aangegeven door onze instructeurs. 

Alle geleiders kennen nu de basis: d.w.z. lengte van de leiband, hoe deze moet gehouden worden, hoe men zijn hond moet corrigeren, alle soorten van bevelen en hoe deze moeten uitgevoerd worden.

In de A-klas toegekomen start de eerste fase van het serieuze werk, alles gaat veel sneller, de speeltijd is voorbij. We gaan langere afstanden stappen en de bevelen gaan sneller achter elkaar volgen. Het stilstaan van bij de puppy’s om uitleg te geven is ook voorbij. De fouten van de honden, maar zeker ook de fouten van de geleiders, worden zo vlug mogelijk opgemerkt en gecorrigeerd.

In de A-klas streven we naar 98 % werken met de honden. Opmerkingen worden tijdens de oefeningen gegeven terwijl geleider en hond werken. Er wordt daarom bij een nieuwe lichting wel eens gefluisterd dat de 50 meter stappen bij de puppy’s verandert is in de 10 km van de A-klas.

Door zeer vlot te werken en niet stil te staan zal de geleider een betere aandacht van zijn hond krijgt en de hond zo beter onder “appel” komt.

De laatste 15 minuten van onze les besteden we aan het speels werken met de hond en werken op toestellen waar ze geen angst voor mogen hebben. Wanneer er later met toestellen gewerkt wordt, zou dit geen obstakel meer mogen zijn.

Als je klaar bent volgens de instructeur, kan je mee doen aan de overgangsproeven

Zorg ervoor dat je hondje zijn plasje en kakje gedaan heeft voor je het terrein opkomt. Boete voor deze misdrijven kost 0,5 euro. Gelieve dit aan de instructeurs te geven.

B-klas

Proficiat! Jullie zijn geslaagd op de overgangsproeven.

In de B-klas zullen de oefeningen nog beter moeten uitgevoerd worden en zal er veel aandacht besteed worden aan het volgen tussen andere honden en hun geleiders. Ook het rustig blijven liggen terwijl de geleider op afstand staat is een onderdeel waarmee in deze klas begonnen wordt. Er kan ook gebruik gemaakt worden van een lange koord om de honden van op afstand in “zit voor” te laten komen en om er voor te zorgen dat de hondjes niet weglopen met hun apport.Het socialiseren zal hier nog meer verbreed en uitgediept worden. Na 2 maanden in de B-klas, kan je je inschrijven voor de overgangsproeven. Dit staat je te wachten:

  • Badge en lidmaatschap worden gecontroleerd.
  • Volgende proeven worden beoordeeld:
  1. Aangelijnd volgen in een slalom tussen andere honden door. De hond mag nu niet meer dan 1/2m van je zijde wijken en de oefening wordt afgewerkt met de hond in “voet”
  2. “Voorstellen” van de hond (tandjes laten zien) en laten “betasten door vreemden” (nadat de hond in “staan” komt)
  3. Komen in “zit voor” in vrijheid op een afstand van 7 meter
  4. 1 minuut blijven in positie “lig” zonder halsband en waarbij de begeleider zich op enkele meters van de hond gaat plaatsen
  5. “Apporteren” van een voorwerp. Je werpt je speelgoed en de hond gaat het ophalen en brengt het terug.
  6. Uitvoeren van de houdingen in volgorde (uitgangspositie “voet): lig, zit, staan

Algemene houding vb. uithalen, …

C-klas

Proficiat! Jullie zijn geslaagd op de overgangsproeven.

In de C-klas zal de hond geleerd worden om los te volgen en terug naar een aangeduide plaats te gaan. Alle bevelen van de vorige klassen komen terug aan bod, maar nu moeten ze volledig afgewerkt worden. Alles zal dan ook in het teken staan van het behalen van het brevet. Iedere hondenliefhebber zou dit moeten trachten te behalen.

Voor het behalen van het brevet moet men eerst slagen in een Socialisatie test. Deze test kan afgenomen worden bij honden vanaf 9 maanden.

D-klas

Honden die hebben deelgenomen aan een officieel brevet brevet komen in deze klas terecht.

Hier wordt zeer los en ontspannen getraind, je kan trainen met het doel om wedstrijden te spelen, dit gebeurd in een aparte groep.Maar je kan evenzeer leuke oefeningen komen doen echt voor het plezier. Geen enkele uitdaging zal te veel zijn en je hond zal er veel plezier aan beleven.

Eenmaal om de 2 maanden (op de laatste zondag van de maand) wordt er een clubwedstrijd gehouden met als doel op de algemene ledenvergadering een clubkampioen te mogen huldigen.

Wedstrijd klas

Voor de mensen die wedstrijden spelen hebben wij ook de wedstrijdklas.